Benlængdeforskel

Benlængdeforskel

Vores patienter spørger ofte, om deres benlængdeforskel er årsagen til deres smerter. Og i forlængelse heraf, om de skal have et indlæg til at korrigere herfor.

I langt de fleste tilfælde er svaret på begge spørgsmål: NEJ.

Benlængdeforskel og rygsmerter

Videnskabelige studier har endnu ikke kunnet vise nogen sammenhæng mellem rygsmerter og benlængdeforskel. I et studie med to grupper, hvor den ene gruppe havde en ubetydelig benlængdeforskel og den anden stor, var der ingen forskel i forekomsten af lænderygsmerter.

Hvorfor er der så – stadig – en tradition for, at korrigere for en sådan forskel? Som beskrevet i tidligere blogs om fødder har der i mange årtier hersket en idealforestilling om den perfekte form. Dette gælder naturligvis også billedet af lige lange ben. Sandheden er nok nærmere, at det snarere er kroppens funktionsevne end form alene, der afgør hvilke symptomer vi udvikler.

Indlæg, behandling eller ej?

Hvordan afgør man så, om en given forskel i benlængde skal korrigeres med indlæg, behandles eller blot lades være?

I princippet er der to forskellige typer af benlængdeforskel. En strukturel (anatomisk) og en funktionel. Ved den strukturelle ses der en faktisk forskel i knoglelængde, mens den funktionelle skyldes kompensationer ex. i bækkenet. Nogle gange er det meget tydeligt hvilken type der er tale om, men ofte kan man – selv med målinger og røntgen – ikke med sikkerhed adskille de to.

Ved en anatomisk benlængdeforskel ville den simple logik være, at korrigere for forskellen med et indlæg. Men hvad hvis det først konstateres i en alder af 30 år, hvor kroppen har tilpasset sig asymmetrien? Har vi overhovedet nogen sikkerhed for, at forskellen i benlængde har betydning?

Et ekstremt tilfælde set i klinikken kan måske hjælpe med at illustrere problemstillingen:
En hjemmehjælper gennem 25-30 år henvendte sig med klager over rygsmerter, som hun aldrig havde oplevet før. Røntgen viste en meget skæv ryg, som formentlig skyldes kompensation for en benlængdeforskel på 2,5 cm! Men efter fire kiropraktiske behandlinger var hun smertefri og er ikke siden set i klinikken.

Hos WestLoft fjerner vi langt flere indlæg end vi giver. Vi ser jævnligt patienter, der har fået flere problemer efter at have fået ordineret et forhøjende indlæg pga. en formodet benlængdeforskel. Vores anbefaling er klart, at du prøver andre behandlingsmuligheder før indlæg!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *