Benlængdeforskel

Benlængdeforskel

Vores patienter spørger ofte, om deres benlængdeforskel er årsagen til deres smerter. Og i forlængelse heraf, om de skal have et indlæg til at korrigere herfor.

I langt de fleste tilfælde er svaret på begge spørgsmål: NEJ.

Benlængdeforskel og rygsmerter

Videnskabelige studier har endnu ikke kunnet vise nogen sammenhæng mellem rygsmerter og benlængdeforskel. I et studie med to grupper, hvor den ene gruppe havde en ubetydelig benlængdeforskel og den anden stor, var der ingen forskel i forekomsten af lænderygsmerter.

Hvorfor er der så – stadig – en tradition for, at korrigere for en sådan forskel? Som beskrevet i tidligere blogs om fødder har der i mange årtier hersket en idealforestilling om den perfekte form. Dette gælder naturligvis også billedet af lige lange ben. Sandheden er nok nærmere, at det snarere er kroppens funktionsevne end form alene, der afgør hvilke symptomer vi udvikler.

Indlæg, behandling eller ej?

Hvordan afgør man så, om en given forskel i benlængde skal korrigeres med indlæg, behandles eller blot lades være?

I princippet er der to forskellige typer af benlængdeforskel. En strukturel (anatomisk) og en funktionel. Ved den strukturelle ses der en faktisk forskel i knoglelængde, mens den funktionelle skyldes kompensationer ex. i bækkenet. Nogle gange er det meget tydeligt hvilken type der er tale om, men ofte kan man – selv med målinger og røntgen – ikke med sikkerhed adskille de to.

Ved en anatomisk benlængdeforskel ville den simple logik være, at korrigere for forskellen med et indlæg. Men hvad hvis det først konstateres i en alder af 30 år, hvor kroppen har tilpasset sig asymmetrien? Har vi overhovedet nogen sikkerhed for, at forskellen i benlængde har betydning?

Et ekstremt tilfælde set i klinikken kan måske hjælpe med at illustrere problemstillingen:
En hjemmehjælper gennem 25-30 år henvendte sig med klager over rygsmerter, som hun aldrig havde oplevet før. Røntgen viste en meget skæv ryg, som formentlig skyldes kompensation for en benlængdeforskel på 2,5 cm! Men efter fire kiropraktiske behandlinger var hun smertefri og er ikke siden set i klinikken.

Hos WestLoft fjerner vi langt flere indlæg end vi giver. Vi ser jævnligt patienter, der har fået flere problemer efter at have fået ordineret et forhøjende indlæg pga. en formodet benlængdeforskel. Vores anbefaling er klart, at du prøver andre behandlingsmuligheder før indlæg!

10 kommentarer til “Benlængdeforskel”

 1. Nicole Albæk siger:

  Hej
  Hvad hvis der er opstået en scoliose i de nederste lænde hvirvler og et bækken der låser.
  Trods det at jeg 2 gange om ugen i 5 uger har været hos kiro har det ikke hjulpet.
  Har siden min ungdom haft smerter under højre hæl især da jeg stadig løb var der altid inflammation i den hæl.
  Har altid fået at vide at der var en BF længde forskel men aldrig fået det målt.
  Men bliver 50 nu og har i 6 år døjet med bækken, lænd og hofte smerter i højre hofte.

 2. WestLoft siger:

  Kære Nicole
  Det lyder som om at årsagen til dine smerter endnu ikke er identificeret. Vi kan ikke ud fra dine oplysninger komme med en sikker forklaring, men det første vi ville undersøge er styrken i din højre hofte samt lave en analyse af din gangfunktion. Vi hjælper dig gerne med at finde en kompetent behandler, hvis du ikke bor nær en af vores klinikker.

 3. Adam siger:

  Hej jeg er en 23 årig knægt med et skinneben der er længer end det andet, (2-3cm) og har haft det siden jeg var lille, har gået med indlæg nu i et pr år men det hjælper ikke. Har stadig kæmpe ryg smerter. Hvad kan jeg gøre mvh Adam

 4. WestLoft siger:

  Hej Adam

  Umiddelbart kunne det tyde på, at dine rygsmerter ikke nødvendigvis har noget med din benlængdeforskel at gøre.
  Jeg vil anbefale at du får en grundig rygundersøgelse hos en kiropraktor eller fysioterapeut.

 5. Torben Nielsen siger:

  Smertefri efter 4 behandlinger og ikke siden set i klinikken… Det er et lille grundlag at konstatere en effekt på og I kan jo ikke vide, om hun har fået smerter igen og har opsøgt et andet behandlingstilbud?

 6. Katrine Hvid siger:

  Hej, jeg har fået en kunstig hofte for 6 mdr siden og et længere ben med den. Et sted mellem 1,5 og 2 cm længere. Det er virkelig et problem, da det dagligt giver stærke rygsmerter flere steder i brystryggen – især et par hvirvler nederst i brystryggen der låser og drejer sig. Ifølge min osteopat som har set mig før og efter, mener at min ryg nu laver en ret voldsom skoleose. Hvad gør man i det tilfælde.
  Det skal siges at jeg i forvejen havde morbus forrestier i brystryggen, men de rygsmerter jeg har nu, havde på ingen måde før min operation.
  Hvad gør jeg?

 7. Jonas Loft siger:

  Det er korrekt, det er dog min erfaring at hvis man har oplevet så god effekt af en behandling, så opsøger patienten os igen hvis problemet genopstår. I den konkrete case havde patienten et simpelt facetledssyndrom, som intet havde med hendes skoliose eller benlængdeforskel at gøre. Men hvis vi skal tale evidens så bør man ikke alene se på enkelte cases, men gennem kontrollerede studier på gruppe niveau: Disse viser at der ikke er forskel i forekomsten af rygproblemer blandt personer med eller uden benlængdeforskel.

 8. Jonas Loft siger:

  Hej Katrine, når man bliver påført så stor en ubalance medfører det ofte smerter mange steder i kroppen. Vi ser det jævnligt og det kan blive nødvendigt at opsøge kirurgen, som må vurdere om hoften skal reopereres? Alternativt kan du prøve med et indlæg under det andet ben.

 9. Hanne siger:

  Hej, for lidt over 5 år siden brækkede jeg mit ben og har siden faktisk ikke haft det godt. Der blev dengang målt en benlængdeforskel på 2 cm og nu har jeg så fået konstateret slidgigt i hoften. Min ortopædkirurg mener at det hænger sammen.
  Jeg har også kunnet konstatere at mit tøj hænger til den side hvor benet er kortest.
  Nu skal vi forsøge med en blokade i hoften, da han mener at jeg stadig er for ung til at få en ny hofte (62 år). Men skal jeg forholde mig til forskellen på længden af mine ben (som jeg jo ikke er bygget med), og få indlæg i skoen på det korte ben??? hvad vil du/I anbefale

 10. Jonas Loft siger:

  Hej Hanne, ja i dit tilfælde hvor benlængde forskellen er tilkommet (ikke “medfødt”) og er relativ stor, så ville jeg helt sikkert prøve at udligne den. Hvis der kræves mere end 1-1,5 cm er det nok bedst at du får lavet en tykkere sål på det kortere ben, så det ikke kun er hælen der løftes. Hvor meget det er nødvendigt at sætte under afhænger af flere faktorer, men lav praktisk kan man stille sig på nogle tynde plader/blade og når hoftekammen står i vater, er det typisk et passende mål. God bedring!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *