Knæklyde fra kroppen

Knæklyde fra kroppen

Vi får ofte spørgsmål fra patienter om betydningen af kroppens lyde. Særligt de knæklyde, der kan komme fra forskellige kropsdele.

Lidt om lydene

Lydene kan have varierende karakter. Nogen beskriver en skurren, andre en knasen. Hyppigst beskrives kliklyde eller knæklyde. Lydene kan være så kraftige, at de ikke kun høres men også føles.

Lydene kan opstå i hele kroppen. Typiske områder er kæbe, nakke, skuldre, ryg, hofte, knæ og ankler. Især knæklyde fra kæbe eller knaselyde fra nakke kan være ret generende. Årsagen til dette er, at de forekommer tæt på øret, hvor selv svage lyde høres let. Lydene skabes primært ved at sener ”springer” over knoglefremspring, nærmest som en udspændt streng. Andre gange kan det skyldes knogledele der skurrer mod hinanden, fx skulderbladets bevægelse mod ribbenene. Ved slidgigt kan leddet også skurre som grus, fx under knæskallen eller i nakken.

Lydenes betydning

Med mindre lydene er forbundet med ubehag, smerte eller begrænset bevægelse er der ingen grund til bekymring. Tværtimod, så vil det ofte kun give anledning til frustration, hvis man alene forsøger at komme kroppens lyde til livs uden andet formål. Og husk på det gamle ordsprog ”Så længe det knager, så holder det.” Eller vores egen favorit “Knirker det, så virker det!”

Man kan selvfølgelig spekulere i, om lydene kunne være et udtryk for en dårlig funktion i kroppen, der på sigt ville give smerter og funktionsbegrænsninger. Set i det lys giver det god mening, at undersøge om funktionen i den givne kropsdel kan forbedres, men succeskriteriet bør ikke være at undgå lydene alene.

Springhofte

Problemet kaldet indre springhofte giver særligt anledning til forvirring blandt vores patienter. Her er der nemlig tale om en ret kraftig sene fra hoftebøjeren, der kan give så stort et klik i lysken, at det overføres gennem bækkenet til lænden. Ryg og hoftebevægelser kan altså skabe kliklyde, der føles som om de kommer fra ryggen, men som i virkeligheden stammer fra hoften. Nogle gange kan almindelige strækøvelser for lysken reducere dette klik eller pop. Du kan læse mere om springhofte her

Kiropraktor knæklyde

Den lyd, der opstår ved manipulation hos en kiropraktor, er ikke den samme som ovenfor beskrevet. Knækket hos en kiropraktor skyldes det vakuum, der dannes i hulrummet mellem knoglerne, når de trækkes væk fra hinanden. Præcis som når man knækker fingre. Dette knæk kan kun laves en gang ca. hver 20. minut og er i øvrigt ganske ufarligt for leddet.

28 kommentarer til “Knæklyde fra kroppen”

 1. Victor Rønne siger:

  Min ringefinger knækker og det synes jeg er vildt ubehageligt, kan nogen give nogen tips

 2. WestLoft siger:

  Hej Victor
  Tak for din kommentar.
  Uden at kende detaljerne, kunne det lyde som en springfinger. Med den rette massageteknik kan man nogle gange bedre det selv.
  Du er velkommen til at kontakte en af vore klinikker.

 3. Maria Nielsen siger:

  Jeg er begyndt at få en knæklyd nederst i lænden, når jeg går. Det kan høres af andre, og man kan mærke det når man ligger en hånd på lænden.
  Det er først begyndt at opstå her på det sidste. Det kommer og går. Idag gik det helt krasat. Har været på havearbejde, og det sagde konstant knæk. Det gør ikke ondt, men det er vildt ubehageligt.

  Har endnu ikke været ved læge med det…

 4. WestLoft siger:

  Hej Maria
  Knæklyd af den størrelsesorden som du beskriver, skyldes sandsynligvis en klikkende sene fra hoftebøjeren – også kaldet for intern springhofte. Lyden projiceres gennem bækkenet om til lænden, hvor vibrationen kan mærkes. Det er ganske ufarligt og kan muligvis afhjælpes med et simpelt lyskestræk. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan en fysioterapeut eller kiropraktor hjælpe dig.

 5. Marc siger:

  Min Nakke høje knæklyde bare jeg drejer hovedet hele tiden, mange gange nok til at andre omkring mig der kan høre det

 6. WestLoft siger:

  Knæklyde fra kroppen er normale, men det du beskriver lyder voldsomt. Er lydende hverken forbundet med ubehag eller smerter, er det dog ikke nødvendigt at gøre noget videre ved det. Ellers anbefales en grundig nakkeundersøgelse og evt. en røntgenundersøgelse.

 7. Thore siger:

  Min krop er begyndt på, at når jeg trækker vejret dybt knækker det øverste af ryggen, ca. mellem skulderbladene. Til at starte med bed jeg ikke så meget mærke i det, men nu hvor der er gået lidt tid er det begyndt at gå ondt. Ved ikke lige hvad der skal til?

 8. WestLoft siger:

  Tak for din kommentar.
  Det lyder umiddelbart som en klassisk problemstilling i øvre ryg, der let kan afhjælpes ved kiropraktisk behandling. Vi anbefaler derfor at du bliver undersøgt og behandlet herfor hos en kiropraktor.

 9. Mette siger:

  Min datters ankler siger knæk hver gang hun går. Det er begge ankler og det gør ikke ondt.. Hun er 10 år. Skal vi have det undersøgt.?

 10. WestLoft siger:

  Tak for dit spørgsmål.
  Nej, ud fra din beskrivelse er der formentlig ikke behov for undersøgelse.

 11. Viki siger:

  Hej jeg havde ondt under min højre skulder og igår rykket det sig til min Venstre skulder og op i min nak og hovede, det gør vanvittigt ondt, smertestillende massage eller lignende hjælper ikke idag gør det mere ondt og når jeg rykker mit hovede knækker det inden i, da jeg havde ondt i højre side og kæreste gav massage var det som om han støtte på noget han kunne mærke det og også mig, det gav nærmest et stød ned ad til. Han siger jeg er hævet i højre side men det er min Venstre side der gør voldsomt ondt. Hvad kan det være?? Kæresten kan ikke høre det knækker

 12. Victoria siger:

  Min ankel laver knækkelyde hver gang jeg går ned af en trappe, og den knækker et par gange, hver gang jeg drejer min fod rundt, og det er ret ubehageligt. Og når jeg går ture hvor der kommer den mindste ujævnhed, gør det afsindigt ondt i øjeblikket. Den føles hævet og øm efter længere aktivitet med fødderne. Og sidst kan jeg ikke sidde på hug uden smerte. Undskyld for den lange beskrivelse, men jeg har bare døjet med det i mange år efterhånden, efter at have vrikket om og landet på foden. Uden lægebesøg.

 13. Anni siger:

  Hver gang jeg strækker ud siger min lysk knæk, og det er ikke bare en gang men det bliver ved, når jeg presser, eller vipper med benene. Især når det er sommerfugle stilling. Er det noget man kan gør noget ved, eller skal man bare leve med det?

 14. Louise siger:

  Hvorfor knækker mine ankler hele tiden uden sko men med sko siger de ikke noget. ?

 15. Claus siger:

  Jeg har hyperkyphosis og spondylosis i ryggen.
  Er det som de siger arbejde for en fysioterapeut eller kan kiropraktor og osteopath bruges til den slags?
  Der er både knaselyde, knæk og ømhed. 48 år gammel

  Mvh Claus Bisgaard

 16. Majbritt Dallerup siger:

  Hej har skuren i begge skuldre, og knasende nakke, min rygsøjle Popper,
  Men ingen smerter, jeg er 60 år og har for 5 år siden fået en blodprøve der viste at jeg har vævstype hla b27
  Er lidt bekymret, om at ende i en kørestol, mvh.

 17. Lone Skovgaard siger:

  Har slid i skulderen og kravebenet en frossen skulder og noget væskeansamling i armen , armen giver knæk lyd når jeg laver et vrid ??hvad kan årsagen være

 18. WestLoft siger:

  Hej Claus
  Vi beklager den sene tilbagemelding. Der kan være mange årsager til knas og smerter i ryggen. Om det er associeret med din hyperkyphosis og spondylose i ryggen, kan vi ikke afgøre ud fra dine oplysninger. Alle de nævnte faggrupper har erfaring med behandling af ryglidelser, hvilken du skal vælge bør nok bero på hvor du bor og om du har fået nogen anbefalet. Ellers hjælper vi dig gerne med at finde en behandler.

 19. WestLoft siger:

  Hej Louise
  Vi beklager det sene svar. Sko stabiliserer og begrænser vores fødders bevægelighed, så når dine fødder knækker meget uden sko, kan det betyde at dine fødder er lidt instabile. Det er umiddelbart ikke farligt, men kan måske give problemer på sigt. Du kan derfor overveje om det ikke er værd at lave nogle fodøvelser.

 20. WestLoft siger:

  Hej Anni
  Det er et velkendt fænomen – på dansk “intern knækhofte” (medicinsk: coxa saltans internus). Det skyldes en stram hoftebøjer, hvor senen klikker over en knogle på forsiden af bækkenet. Det er ganske ufarligt, men hvis det er associeret med smerter eller stort ubehag bør du få det undersøgt hos en fysioterapeut eller kiropraktor.

 21. WestLoft siger:

  Hej Victoria
  Det lyder som en ankel der er “gået lidt ud af led”. Det burde være en enkel sag for en rutineret kiropraktor at justere din ankel på plads.

 22. WestLoft siger:

  Hej Viki
  Vi beklager det sene svar. Det lyder som om dine smerter skyldes udstråling fra nakken, hvilket en kiropraktor burde kunne hjælpe dig med. Knæklydene er blot et udtryk for dårlig bevægelighed i nakken. Da det er tæt på dine ører kan det lyde ret voldsomt, selvom dine omgivelser ikke kan høre det.

 23. WestLoft siger:

  Hej Majbritt
  Beklager den sene tilbagemelding. Jeg mener ikke du skal være bekymret for at ende i en kørestol, og gigtlidelser associeret med HLA-B27 vil altid medføre ledsmerter.
  De knasende led i skulder, nakke og ryg tolker jeg som om at du har behov for at få smurt leddene. Hvis du ikke selv kan løse det gennem sport eller øvelser, bør du få vejledning hos fysioterapeut og/eller kiropraktor.

 24. WestLoft siger:

  Hej Lone
  Det er svært at svare på, men det lyder som om at knæklyden skal være din mindste bekymring! Både ved slid og inflammatoriske tilstande spænder musklerne op. Lyden kan således både stamme fra skurrende led eller mere sandsynligt stramme sener der springer over knogleudspring.
  Håber det besvarede dit spørgsmål.

 25. Alexandra siger:

  Jeg var ude at handle, da jeg pludselig fik en knæklyd i nakken når jeg drejede mit hoved til siden. Jeg havde ikke lavet nogen former for vrid eller andet med min nakke, da det pludselig kom.

  Jeg har nu døjet med en knasen omme i nakken i en uge. Det gør ikke ondt, men når jeg bevæger mit hovede knaser det hver gang. Jeg kan ikke finde stedet hvor lyden præcist kommer fra, men det føles som om at det er i toppen af nakken eller baghovedet? Lyden kan høres af andre, men lyden er blevet mindre siden i søndags men har nu været kontinuerlig i 6 dage.

  Er det noget I har hørt om eller stødt på før, og kan der gøres noget ved det? Det er utrolig forstyrrende og stressende at gå rundt med..

  Jeg er en kvinde på 25.

 26. WestLoft siger:

  Hej Alexandra
  Det er almindeligt forekommende, at hvis en eller flere nakkehvirvler bevæger sig dårligt så kan det give ubehag, smerter og knasen i nakken. Da ørerne er tæt på nakken hører du lyden “indefra”, hvilket lyder højere og kan være ret irriterende, men det er ganske ufarligt. En kiropraktor kan løse problemet, hvis det ikke går over af sig selv.

 27. Vivi siger:

  Hej

  Jeg kan få mine ører til at sige nogenlunde samme knæklyde, som når man knækker fingre.. Når jeg hiver ud i øreflippen klikker det, føles som mellem ører og hoved. Det virker ret mærkeligt, og har aldrig mødt nogen, der har hørt lige. før.
  Siger det dig noget?

 28. WestLoft siger:

  Hej Vivi
  Det er ganske normalt. Der er faktisk nogle af mine kolleger der bruger det som en del af deres behandling af deres patienter.
  Fænomenet er formentlig det samme, som når man knækker fingre. Det vil sige, at der opstår et undertryk mellem ørebrusken og kraniet, som frigives når der hives nok i øreflippen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *