Knæklyde fra kroppen

Knæklyde fra kroppen

Vi får ofte spørgsmål fra patienter om betydningen af kroppens lyde. Særligt de knæklyde, der kan komme fra forskellige kropsdele.

Lidt om lydene

Lydene kan have varierende karakter. Nogen beskriver en skurren, andre en knasen. Hyppigst beskrives kliklyde eller knæklyde. Lydene kan være så kraftige, at de ikke kun høres men også føles.

Lydene kan opstå i hele kroppen. Typiske områder er kæbe, nakke, skuldre, ryg, hofte, knæ og ankler. Især knæklyde fra kæbe eller knaselyde fra nakke kan være ret generende. Årsagen til dette er, at de forekommer tæt på øret, hvor selv svage lyde høres let. Lydene skabes primært ved at sener ”springer” over knoglefremspring, nærmest som en udspændt streng. Andre gange kan det skyldes knogledele der skurrer mod hinanden, fx skulderbladets bevægelse mod ribbenene. Ved slidgigt kan leddet også skurre som grus, fx under knæskallen eller i nakken.

Lydenes betydning

Med mindre lydene er forbundet med ubehag, smerte eller begrænset bevægelse er der ingen grund til bekymring. Tværtimod, så vil det ofte kun give anledning til frustration, hvis man alene forsøger at komme kroppens lyde til livs uden andet formål. Og husk på det gamle ordsprog ”Så længe det knager, så holder det.” Eller vores egen favorit “Knirker det, så virker det!”

Man kan selvfølgelig spekulere i, om lydene kunne være et udtryk for en dårlig funktion i kroppen, der på sigt ville give smerter og funktionsbegrænsninger. Set i det lys giver det god mening, at undersøge om funktionen i den givne kropsdel kan forbedres, men succeskriteriet bør ikke være at undgå lydene alene.

Springhofte

Problemet kaldet indre springhofte giver særligt anledning til forvirring blandt vores patienter. Her er der nemlig tale om en ret kraftig sene fra hoftebøjeren, der kan give så stort et klik i lysken, at det overføres gennem bækkenet til lænden. Ryg og hoftebevægelser kan altså skabe kliklyde, der føles som om de kommer fra ryggen, men som i virkeligheden stammer fra hoften. Nogle gange kan almindelige strækøvelser for lysken reducere dette klik eller pop. Du kan læse mere om springhofte her

Kiropraktor knæklyde

Den lyd, der opstår ved manipulation hos en kiropraktor, er ikke den samme som ovenfor beskrevet. Knækket hos en kiropraktor skyldes det vakuum, der dannes i hulrummet mellem knoglerne, når de trækkes væk fra hinanden. Præcis som når man knækker fingre. Dette knæk kan kun laves en gang ca. hver 20. minut og er i øvrigt ganske ufarligt for leddet.

6 kommentarer til “Knæklyde fra kroppen”

 1. Victor Rønne siger:

  Min ringefinger knækker og det synes jeg er vildt ubehageligt, kan nogen give nogen tips

 2. WestLoft siger:

  Hej Victor
  Tak for din kommentar.
  Uden at kende detaljerne, kunne det lyde som en springfinger. Med den rette massageteknik kan man nogle gange bedre det selv.
  Du er velkommen til at kontakte en af vore klinikker.

 3. Maria Nielsen siger:

  Jeg er begyndt at få en knæklyd nederst i lænden, når jeg går. Det kan høres af andre, og man kan mærke det når man ligger en hånd på lænden.
  Det er først begyndt at opstå her på det sidste. Det kommer og går. Idag gik det helt krasat. Har været på havearbejde, og det sagde konstant knæk. Det gør ikke ondt, men det er vildt ubehageligt.

  Har endnu ikke været ved læge med det…

 4. WestLoft siger:

  Hej Maria
  Knæklyd af den størrelsesorden som du beskriver, skyldes sandsynligvis en klikkende sene fra hoftebøjeren – også kaldet for intern springhofte. Lyden projiceres gennem bækkenet om til lænden, hvor vibrationen kan mærkes. Det er ganske ufarligt og kan muligvis afhjælpes med et simpelt lyskestræk. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan en fysioterapeut eller kiropraktor hjælpe dig.

 5. Marc siger:

  Min Nakke høje knæklyde bare jeg drejer hovedet hele tiden, mange gange nok til at andre omkring mig der kan høre det

 6. WestLoft siger:

  Knæklyde fra kroppen er normale, men det du beskriver lyder voldsomt. Er lydende hverken forbundet med ubehag eller smerter, er det dog ikke nødvendigt at gøre noget videre ved det. Ellers anbefales en grundig nakkeundersøgelse og evt. en røntgenundersøgelse.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *