Tema om fodindlæg af kiropraktor Jonas Loft

Fodindlæg

Vi behandler rigtig mange med problemer i fødderne. I den forbindelse er fodindlæg et tilbagevendende tema. Hvilken type fodindlæg skal man vælge? Er det godt eller skidt for fødderne? Ofte anbefaler vi faktisk, at man fjerner indlægget. Dette giver dog anledning til store frustrationer, da mange typisk har brugt en del penge på det.
Hvorfor så?

Der er megen tradition forbundet med fodbehandling, og der er forbavsende lille udvikling på netop dette område. Mange behandlere – herunder højtuddannede speciallæger – anbefaler, næsten per automatik, fodindlæg for langt de fleste fodproblemer. Nogen gange med god effekt, andre gange uden og i nogen tilfælde endda med forværring.
Vi plejer at stille følgende spørgsmål: ”Hvis du havde rygproblemer, ville du så acceptere en løsning med et korset?” De fleste kan heldigvis se det absurde i den behandlingsstrategi, men når det kommer til fødderne, så gør vi stort set det samme, som vi har gjort de sidste 100 år!

Tankegangen bag fodindlæg

Hele tankegangen omkring fodindlæg udspringer af en idealiseret forestilling om, hvordan den perfekte fod skal se ud. Man taler om platfod, hulfod, forfodsnedfald osv. Hvis man så – delvis – kan genskabe den perfekte form, gennem kunstig støtte med indlæg, så skulle alle problemer være løst. Problemet med denne tankegang er bare, at det ikke er fodens form der er interessant, men dens funktion eller mangel på samme. Som eksempel kan nævnes personer af afrikansk oprindelse. De er ofte ganske platfodede, men alligevel vinder de langt de fleste løbekonkurrencer. Omvendt ser vi mange, der på papiret har ”flotte” fødder, men som har store problemer med helt almindelig gangafvikling. De typiske funktionsforstyrrelser kommer vi ind på i et senere blogindlæg, så følg med her eller på vores facebookside.

Anvendelse

Ovenstående betyder ikke, at fodindlæg ikke kan hjælpe. Spørgsmålet er blot, om det er den mest hensigtsmæssige løsning, med risiko for at få en ”doven” fod. Samme problematik gælder i øvrigt også løbesko med såkaldt antipronation, men det er et andet emne, som vi måske vil tage op ved en senere lejlighed.

Hos WestLoft benytter vi udelukkende indlæg som en kortvarig aflastning, som eksempelvis ved hælspore. Oftest klares problemerne med manuel behandling og øvelser alene. Som udgangspunkt bør indlæg ikke være en varig løsning.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *