Billede på spændingshovedpine

Spændingshovedpine

Det er efterhånden en udbredt misforståelse at spændingshovedpine skyldes muskelspændinger. Vi oplever ofte at patienter, og endda personer med sundhedsfaglig baggrund, er af den opfattelse. I både DR programmet Sundhedsmagasinet og den skrevne presse hævdes det igen og igen, at muskelspændinger giver spændingshovedpine.  Et af landets førende hovedpineeksperter bliver tilmed fejlagtigt refereret. I artiklerne kan det skyldes en fejltolkning hos journalisten, men i TV programmet giver ekspertens egen fysioterapeut seerne det indtryk, at det hele skyldes muskelspændinger.

Men hvad er spændingshovedpine så?

Først skal man forstå, at hovedpine i sig selv ikke er en egentlig sygdom, men et symptom – en smerte der stammer fra hovedet. Da der er mange forskellige slags hovedpiner, har man valgt at inddele dem efter deres karakteristika og om de er primære eller sekundære. Grundlæggende kan man sige, at de sekundære hovedpiner har en kendt årsag, eksempelvis infektion, forhøjet blodtryk eller ondt i nakken. De primære hovedpiner derimod er karakteriseret ved, at der ikke er identificeret en kendt udløsende faktor. Klassifikationen af spændingshovedpine beskæftiger sig med varighed, karakter og udelukkelse af migræne. Der er intet om tilstedeværelsen af muskelspændinger! Læs mere om de mest almindelige hovedpinetyper her.

Misforståelsen skyldes nok ordformen i det danske sprog. Ved at tilføje ordet spænding kan man få den opfattelse, at det er årsagen der beskrives. Som hvis man sagde malerhovedpine, så ville man nok tænke at det skyldtes kemikaliedampe fra maling. Men i virkeligheden skal spænding beskrive hvordan hovedpinen føles. Smerten beskrives nemlig oftest som et bånd, der spænder omkring hovedet. På engelsk kaldes det Tension Type Headache. Den danske betegnelse burde således være hovedpine af spændingstype.

Ligesom smerter mange andre steder i kroppen kan give muskelspændinger, så kan den primære hovedpinetype – spændingshovedpine – også give muskelspændinger i de nærliggende områder, som kæbe, nakke og skuldre. Disse muskelspændinger, også kaldet myoser, er altså ikke årsagen til hovedpinen, men sekundære til smerten. Lider du af spændingshovedpine, kan du derfor stadig opleve at have gavn af øvelser eller massage. Det er bare vigtigt at forstå, at der kun er tale om lindrende behandling, ikke kurerende, da det de sekundære faktorer der påvirkes.

Nu vil nogen måske indvende, at deres spændingshovedpine forsvandt efter nogle behandlinger hos kiropraktor eller fysioterapeut, men så var der nok tale om en sekundær hovedpine, eksempelvis fra nakken, og ikke den primære hovedpinetype; spændingshovedpine.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *