Kropsholdning og sundhed

Har du en god kropsholdning?

Vores kropsholdning kan have betydning, når vi oplever vedvarende eller tilbagevendende smerter i nakke eller ryg. Tankegangen er, at afvigelser fra ideallinjen giver en uhensigtsmæssig belastning af muskler og led. Særligt personer med stillesiddende arbejde er udsatte, da netop denne position kan fremme dårlig holdning.

De klassiske afvigelser er fremskudt hoved, rundede skuldre og ryg samt øget lændesvaj. Det skal dog her pointeres, at mange mennesker naturligt ser sådan ud og ingen gener oplever som følge heraf. Naturen bruger jo ikke lineal!

Korrigering af kropsholdning

Hvis det vurderes, at en dårlig kropsholdning er årsag til vedvarende smerter i muskler og led, kan man med fordel prøve at lave holdningskorrigerende øvelser. Tanken er, at man ved at stimulere svage muskler og udspænde eventuelt forkortede, kan genoprette en normal holdning. Det er dog langt fra altid så enkelt.

Først og fremmest skal man huske, at hvis det er en given adfærd der har udløst den dårlige holdning, så skal denne adfærd også ændres. Skærmarbejde er her den helt store synder. Otte timer dagligt i en usund position kan faktisk betragtes som en form for uhensigtsmæssig træning, der skaber en dårlig kropsholdning. Det er derfor vigtigt, at bord, stol, skærm, tastatur og mus altid er ergonomisk optimeret. Er du i tvivl om hvordan, så tilbyder WestLoft individuel tilpasning.

Dernæst kan man sige, at den bedste arbejdsstilling er den næste. Det er nemlig ikke så meget de enkelte stillinger, der er din krops værste fjende, men gentagne ens bevægelser eller slet ingen! Så hyppige ændringer – som eksempelvis at skifte mellem at sidde og stå – kan forebygge de kropslige spændinger, der ofte følger langvarige statiske positioner.

Endeligt er det vigtigt at forstå, at kropsholdning er reflektorisk. Det vil sige, at vi har nogle centrale sansesystemer, der sørger for optimal balance i kroppen. Udsagn som ”ret dig op” giver derfor ingen mening som holdningskorrektion, da vores holdning ikke er en kognitiv proces. Vi kan altså ikke med vores bevidsthed alene, ændre vores kropsposition varigt. Personer der forsøger dette har i øvrigt en ganske karikeret positur 🙂

2 kommentarer til “Har du en god kropsholdning?”

 1. Kamma jensen siger:

  Jeg har fået knækkende lyde i nakken. Det er højt og meget ubehageligt, og til tider bliver man forvirret og let svimmel.
  Så fik jeg en tid ved en dygtig fys, som var der 100% for mig.
  Da hun var færdig, sagde hun, at hun ikke ville knække min nak, eller manupulere den som det hedder. Det havde ingen effekt, så det synes hun ikke jeg skulle. Ikke fordi hun ikke ville, men hun havde dårlig tilbagemeldinger de gange hun havde gjort det.
  Så ville hun gerne jeg skulle til fys i stedet for. En meget samvittigheds og dygtig pige.
  Hun forklarede alt om nakken, og med mine symtomer mente hun det var slidgigt.

 2. Jonas Loft siger:

  Hej Kamma, tak for din kommentar. Mange millioner patienter verden rundt nyder stor gavn af manipulation i nakken. Hvis den omtalte fys får dårlige tilbagemeldinger tolker jeg hun ikke mestrer denne behandlingsteknik. Når det er sagt, så er der mange måder man kan behandle nakken på, hvis du får god hjælp med andre teknikker, skal du blot glæde dig over dette.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *