Smartphone-nakke og sundhed i en digital hverdag

Smartphone-nakke og sundhed i en digital hverdag

Smartphone, tablet og andet skærmarbejde optager dagligt en stor del af vores vågne timer. Lægen Imran Rashid har fået stor opmærksomhed med sin bog SLUK. Han mener, at vores aktiviteter på mobilen – særligt på sociale medier – skaber afhængighed og fjerner fokus på de vigtige ting i livet; samvær med vores venner og familie. Jeg er helt enig! Dermed ikke sagt, at vi skal blive totalt hellige og lukke helt ned for alle sociale medier. Det vigtige er, at vi indser hvor meget opmærksomhed vi – bevidst eller ubevidst – giver de lysende skærme, samt deres betydning for vores krop og hjerne.

Betydningen for din sundhed

Én ting er den potentielle afhængighed og de afsavn, som overdrevet skærmforbrug kan medføre, en anden er den forøgede aktivering af din hjerne. Imran nævner eksempelvis, at hjernen aldrig får ro, når den konstant bombarderes med informationer. Dertil udstråler skærmene overvejende blåt lys, som giver en kraftig aktivering af de dybe centre i hjernen. Og bruger du meget tid foran skærmen lige inden du skal sove, kan det påvirke din søvn negativt.

Betydningen for din krop

Grundet kroppens typiske position i forbindelse med brug af de forskellige skærmtyper, belaster de alle kroppen på hver sin måde. Og begreber som smartphone-nakke og iPad-skuldre er kommet til. Men fælles for dem er, at man ikke bevæger sig. Lige fraset de, som går eller cykler på gaden samtidig med at de kigger ned i telefonen, men her taler sundhedsrisikoen vist for sig selv!

“Smartphone-nakke”

En vægtbelastningsundersøgelse understreger, hvilken betydning det har for vores nakke, når vi hænger med hovedet over vores smartphone eller tablet i længere tid af gangen.
Hovedet alene vejer i gennemsnit godt 5 kg – i neutral position vel at mærke. Men når vi bøjer nakken, forskydes vægten og medfører en betydelig belastning på nakke og skuldre. Bøjes nakken til eksempel blot sølle 15 grader, så belastes nakken nu med 12 kg. Bøjer vi derimod nakken 60 grader, for at nærlæse de små skærme, øges belastningen til hele 27 kg!

“Smartphone-finger”

Og det er ikke kun nakken, der belastes ved brug af smartphones. Nogle oplever tilmed overbelastningsskader i fingrene. Særligt tommelfinger – der bruges flittigt når der tekstes – og lillefinger, der ofte bruges til at understøtte telefonen, er udsatte.

Skærmarbejde på kontor

Ved kontorarbejde er der ofte bedre ergonomiske forhold i form af hæve-sænkebord, justerbar stol og stor refleksfri skærm med stort tastatur. Men dette i sig selv, er desværre ikke en garanti for en sund kropsholdning. Mere om dette i en senere blog!

Konklusion

Vær opmærksom på din kropsholdning og mængden af tid, du bruger på de små skærme! Ellers risikerer du, at ende som et asocialt, hjernestresset, udtrættet, slasket menneske med smartphone-nakke og kroppen fuld af spændinger…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *