Udsagnet videnskabelige undersøgelser viser… ses ofte i diverse medier, hvor der henvises til en eller flere forskningsartikler. Nogle gange har journalisterne selv læst artiklen, andre gange refererer de til andre, der har. Problemet er bare, at langt de fleste journalister ikke har kompetencerne til kritisk litteraturlæsning. De risikerer derfor, at gengive resultaterne fejlagtigt eller overforenkle budskaberne. Selv sundhedseksperter risikerer at blive fejlciteret af nok så velmenende, men uvidende journalister, jf. vores tidligere blog om spændingshovedpine.
Gengivelse af videnskabelige undersøgelser
Hvis vi nu skulle gengive handlingen fra Hans og Grethe, ville det nok blive rimeligt præcist, selvom tekstanalysen måske ville halte. Skulle vi derimod gengive indholdet fra en af Søren Kierkegaards tekster og deres betydning, ville mange nok komme til kort. Sådan er det også med videnskabelige tekster, særligt når det kommer til de sundhedsfaglige artikler. En undtagelse er dog videnskabsjournalister, der synes bedre til at videregive denne type indhold.
Et klassisk eksempel på fejlagtige budskaber i medierne kom for et par år siden, hvor flere videregav at nu kunne man behandle ryglidelser med antibiotika. At der i virkeligheden blot var tale om en ganske lille, selekteret gruppe af kroniske rygpatienter, der oplevede effekt af antibiotika, nævnte artiklen ikke noget om.
Et andet eksempel er en artikel om en øvelse for irritationstilstanden hælspore. En fysioterapeut havde lavet en PhD, der viste at der var markant bedring efter 3 mdr. Hvad der ikke blev sagt var, at denne bedring faktisk ikke sås ved kontrol ved hhv. 6 og 12 mdr!
Videnskabelige undersøgelser og sundhedsbudskaber
Særligt i dag, hvor nyhedsstrømmen tilmed ofte går gennem de sociale medier, skal man virkelig være på vagt overfor ”falske nyheder”. Vores opfordring er derfor, at man forholder sig kritisk til sundhedsbudskaber i medierne.
Vi ville her sige, at man skal kontrollere kildens troværdighed, men det har de færreste mulighed for. I stedet vil vi opfordre til, at konsultere en sundhedsfaglig person ved tvivlsspørgsmål ift. nye eller gamle sundhedsbudskaber. Vi svarer gerne når vi kan, enten i klinikkerne eller her på bloggen!